Zakwas do wypieku chleba, ale również do żuru.
Składniki:
- mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 = 250g
- woda = 250g
Instrukcja:
czas 1 dzień{
Do słoika 1l wsypuję 50g mąki, wlewam 50g ciepłej wody, mieszam, przykrywam. Zostawiam na 24h.
}
czas 2 dzień{
Do słoika dodaję 100g mąki i 100g ciepłej wody, mieszam, przykrywam. Zostawiam na 24h.
}
czas 3 dzień{
Do słoika dodaję 100g mąki i 100g ciepłej wody, mieszam, przykrywam. Zostawiam na 24h.
Po tym czasie zakwas jest gotowy do pieczenia chleba.
}
czas 1 tydzień{
Do pieczenia zużywam 50g, resztę trzymam w lodówce, w zakręconym słoiku.
Jak zużywam kolejne 50g, dosypuję 100g mąki, dolewam 100g wody, mieszam i wstawiam do lodówki.
Jeżeli nie piekę chleba dłuższy czas, raz w miesiącu dodaję po 50g mąki i wody.
}