Zakwas żytni

Zakwas żytni

Zakwas do wypieku chleba, ale również do żuru.

Składniki:

  • mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 = 250g
  • woda = 250g

Instrukcja:

czas 1 dzień{

Do słoika 1l wsypuję 50g mąki, wlewam 50g ciepłej wody, mieszam, przykrywam. Zostawiam na 24h.

}

czas 2 dzień{

Do słoika dodaję 100g mąki i 100g ciepłej wody, mieszam, przykrywam. Zostawiam na 24h.

}

czas 3 dzień{

Do słoika dodaję 100g mąki i 100g ciepłej wody, mieszam, przykrywam. Zostawiam na 24h.

Po tym czasie zakwas jest gotowy do pieczenia chleba.

}

czas 1 tydzień{

Do pieczenia zużywam 50g, resztę trzymam w lodówce, w zakręconym słoiku. 

Jak zużywam kolejne 50g, dosypuję 100g mąki, dolewam 100g wody, mieszam i wstawiam do lodówki.

Jeżeli nie piekę chleba dłuższy czas, raz w miesiącu dodaję po 50g mąki i wody.

}

Kategorie: ,

Dodaj komentarz