Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Idealny do makaronu, pizzy. Również jako baza do zupy pomidorowej.

Składniki:

  • baza:
    • cebula mała = 70g
    • czosnek = 1 ząbek = 8g
    • pomidory = 1 puszka = 400g
    • oliwa z oliwek = 2 łyżki = 15g
    • cynamon
  • opcja do makaronu lub pizzy:
    • chili = 1 sztuka
    • oregano = 1 łyżka
    • dojrzewający ser typu parmezan
    • świeża bazylia

Instrukcja:

czas 0 - 30min{

Rozgrzewam patelnię, palnik 9/14.

Siekam drobno cebulę, czosnek i opcjonalnie chili.

Na patelnię wlewam oliwę, dodaję pokrojone składniki. Smażę 3min do zeszklenia cebuli. Wsypuję cynamon i opcjonalnie oregano, mieszam. Dodaję pomidory. Jeżeli to całe pomidory to lekko rozgniatam łopatką. 

Jak zacznie wrzeć, zmniejszam moc palnika do 4/14. Smażę 20min co 5min mieszając. Jeżeli jest za gęsty, dodaję wodę z gotującego się makaronu.

opcja makaron {

10min przed końcem smażenia wlewam wodę do garnka 2l, dodaję pół łyżeczki soli, wsypuję makaron, palnik 14/14. Jak zacznie wrzeć zmniejszam do 4/14. Gotuję 1min krócej niż podano na opakowaniu.

Ścieram ser na tarce o grubych oczkach.

Po ugotowaniu odcedzam i wrzucam na patelnię do sosu, dodaję połowę startego sera, mieszam.

}

opcja zupa pomidorowa {

10 min przed końcem, w garnku 2l podgrzewam bulion, palnik 8/14. 

Gotowy sos miksuję i dodaję do bulionu.

}

}

UAT {

Talerz wkładam do piekarnika temp. 70°C. Jak piekarnik się nagrzeje, od razu wyjmuję talerz. 

Makaron wykładam na talerz, posypuję startym serem i porwanymi listkami bazylii.

}

Kategorie: ,

Dodaj komentarz