Idealny do makaronu, pizzy. Również jako baza do zupy pomidorowej.
Rozgrzewam patelnię, palnik 9/14.
Siekam drobno cebulę, czosnek i opcjonalnie chili.
Na patelnię wlewam oliwę, dodaję pokrojone składniki. Smażę 3min do zeszklenia cebuli. Wsypuję cynamon i opcjonalnie oregano, mieszam. Dodaję pomidory. Jeżeli to całe pomidory to lekko rozgniatam łopatką.
Jak zacznie wrzeć, zmniejszam moc palnika do 4/14. Smażę 20min co 5min mieszając. Jeżeli jest za gęsty, dodaję wodę z gotującego się makaronu.
opcja makaron {
10min przed końcem smażenia wlewam wodę do garnka 2l, dodaję pół łyżeczki soli, wsypuję makaron, palnik 14/14. Jak zacznie wrzeć zmniejszam do 4/14. Gotuję 1min krócej niż podano na opakowaniu.
Ścieram ser na tarce o grubych oczkach.
Po ugotowaniu odcedzam i wrzucam na patelnię do sosu, dodaję połowę startego sera, mieszam.
}
opcja zupa pomidorowa {
10 min przed końcem, w garnku 2l podgrzewam bulion, palnik 8/14.
Gotowy sos miksuję i dodaję do bulionu.
}
}
Talerz wkładam do piekarnika temp. 70°C. Jak piekarnik się nagrzeje, od razu wyjmuję talerz.
Makaron wykładam na talerz, posypuję startym serem i porwanymi listkami bazylii.
}