Pieczony w niskiej temperaturze, śnieżnobiały i kremowy. Opcja zebra.
Średnica formy 28cm.
Składniki:
- ser biały zmielony = 1kg
- jaja = 7szt.
- cukier = 100g
- budyń waniliowy bez cukru = 1 opakowanie
- masło = 100g
- śmietanka 30% = 100g
- czekolada biała = 1 tabliczka = 90g
- opcja biała:
- czekolada biała = 1 tabliczka = 90g
- owoce (opcjonalnie) = jeżyny, czerwona porzeczka
- opcja zebra:
- czekolada gorzka 80% = 1 tabliczka = 90g
Instrukcja:
czas 0 - 30min {
Do miski 1 wbijam jajka. Żółtka przekładam do miski 2.
Białka wlewam do misy robota. Ubijam na pianę. Przekładam do miski 1.
Do misy robota dodaję masło i cukier. Ucieram. Dodaję po jednym żółtku cały czas ucierając.
Do garnka 1l dodaję 50ml śmietanki i połamaną białą czekoladę. Rozpuszczam na kuchence cały czas mieszając, palnik 5/14.
Do misy robota dodaję stopniowo ser i budyń cały czas mieszając.
Do misy robota dodaję stopniowo pianę z białek cały czas mieszając.
opcja biała {
Do misy robota dodaję rozpuszczoną czekoladę. Mieszam.
}
opcja zebra {
Do garnka 1l dodaję 50ml śmietanki i połamaną gorzką czekoladę. Rozpuszczam na kuchence cały czas mieszając, palnik 5/14.
1/3 ciasta przekładam do miski 1. Dodaję rozpuszczoną gorzką czekoladę. Mieszam.
Do misy robota dodaję rozpuszczoną białą czekoladę. Mieszam.
}
czas 30 - 140min {
Rozgrzewam piekarnik 180°C grzałka góra/dół.
opcja biała {
Przelewam ciasto do formy.
}
opcja zebra {
Przelewam do formy 6 łyżek białej masy. Przelewam do formy 3 łyżki czarnej masy. Kontynuuję do końca ciasta.
}
Wkładam formę do nagrzanego piekarnika na 15 min.
Zmniejszam temperaturę do 110°C. Piekę kolejne 90min.
}
czas 140 - kolejny dzień {
Wyłączam piekarnik, czekam aż temperatura spadnie do 60°C. Otwieram drzwiczki i chłodzę ciasto do temperatury pokojowej.
Wkładam ciasto na noc do lodówki.
opcja biała {
Do garnka 1l dodaję 50ml śmietanki i połamaną białą czekoladę. Rozpuszczam na kuchence cały czas mieszając, palnik 5/14.
Studzę i polewam ciasto.
Ciasto przybieram owocami.
}
}