Rogaliki z jabłkami. 24szt.
Składniki:
- ciasto drożdżowe
- smażone jabłka
- cukier trzcinowy = 30g
- cynamon = 5g
Instrukcja:
czas 0 - 60min {
Przygotowuję ciasto według przepisu bazowego.
}
czas 60 - 100min {
Dzielę ciasto na 3 części. Jedną część wykładam na silikonową matę i rozwałkowuję na koło o średnicy 30cm.
Nożem do pizzy dzielę koło na 8 części.
Na każdą część nakładam łyżeczkę smażonych jabłek. Zwijam zaczynając od zewnętrznego boku. Przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na jedną blachę wchodzi 12 rogalików. Jak blacha jest pełna przykrywam ściereczką i odkładam na 20min.
Rozgrzewam piekarnik, termoobieg 180°C.
}
czas 100 - 120min {
Smaruję rogaliki rozbełtanym białkiem, posypuję cukrem trzcinowym i cynamonem.
Wkładam rogaliki do rozgrzanego piekarnika 15min.
Upieczone wyjmuję na kratkę.
}