Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Jeden z pomysłów na mięso z bulionu. Najlepsze odsmażane.

Składniki:

  • Ciasto:
    • mąka = 500g
    • wrzątek = 300g
  • Farsz:
    • wołowina = 500g
    • kurczak = 500g
    • marchewka = 150g
    • pietruszka = 150g
    • seler = 150g
    • smażona cebula = 150g
    • pieprz

Instrukcja:

czas 0 - 20min{

Mielę składniki farszu. Próbuję i ewentualnie dodaję sól, ostrożnie, bo składniki są ze słonego bulionu. Dodaję pieprz. Mieszam.

}

czas 20 - 60min{

Do miski wsypuję mąkę. Dodaję sól. Wlewam gorącą wodą ciągle mieszając.

Wyrabiam w robocie 10min. Obroty na 2.

Dzielę ciasto na 3 części. 

Jedną część rozwałkowuję, pozostałe trzymam pod przykryciem.

Wycinam kółka lub kwadraty.

Żona nakłada farsz i robi piękną falbankę 😉

}

UAT:

Opcje:

Odsmażam na patelni na kaczym smalcu, posypuję szczypiorkiem.

Dodaję do bulionu zamiast makaronu.

Dodaję do barszczu czerwonego.

Kategorie:

Dodaj komentarz