W przepisie wykorzystuję lekko zmodyfikowany przepis bazowy na ciasto drożdżowe.
Forma 35x12x8 cm.
Składniki:
- Ciasto:
- mąka = 300g
- cukier = 40g
- cukier waniliowy = 30g
- mleko = 150ml
- żółtka jajek = 2szt.
- drożdże świeże = 20g
- masło = 100g
- sól = 2g
- Masa makowa:
- mak = 300g
- cukier = 100g
- białko jajka = 1szt.
- masło = 20g
- rodzynki = 100g
Instrukcja:
czas -12h - 0min{
Wieczorem do miski wsypuję mak, zalewam wrzątkiem tak żeby cały był przykryty.
czas 0 - 60min{
Przygotowuję ciasto drożdżowe z przepisu bazowego z ilości składników podanych powyżej.
}
czas 20 - 60min{
Odcedzam na sitku mak. Mielę 3 razy.
W garnku 2l rozpuszczam masło, dodaję cukier, mak i rodzynki. Palnik 8/14. Gotuję mieszając 10min. Odstawiam do przestygnięcia 10min. Dodaję białko i mieszam.
Odstawiam do ostygnięcia.
}
czas 60 - 90min{
Wyrośnięte ciasto wykładam na deską i rozciągam w prostokąt 35×25 cm.
Na ciasto wykładam równomiernie mak.
Zwijam rulon i wkładam do formy.
Przykrywam i odstawiam na 20min.
Rozgrzewam piekarnik do 180°C.
czas 90 - 140min{
Smaruję ciasto rozbełtanym białkiem.
Wkładam formę do piekarnika na 40min.
Wyłączam piekarnik i uchylam drzwiczki – 10min.
Wyjmuję ciasto na kratkę do wystygnięcia.
}