Makowiec

Makowiec

W przepisie wykorzystuję lekko zmodyfikowany przepis bazowy na ciasto drożdżowe.

Forma 35x12x8 cm.

Składniki:

  •  Ciasto:
    • mąka = 300g
    • cukier = 40g
    • cukier waniliowy = 30g
    • mleko = 150ml
    • żółtka jajek = 2szt.
    • drożdże świeże = 20g
    • masło = 100g
    • sól = 2g
  • Masa makowa:
    • mak = 300g
    • cukier = 100g
    • białko jajka = 1szt.
    • masło = 20g
    • rodzynki = 100g

Instrukcja:

czas -12h - 0min{

Wieczorem do miski wsypuję mak, zalewam wrzątkiem tak żeby cały był przykryty.

czas 0 - 60min{

Przygotowuję ciasto drożdżowe z przepisu bazowego z ilości składników podanych powyżej.

}

czas 20 - 60min{

Odcedzam na sitku mak. Mielę 3 razy.

W garnku 2l rozpuszczam masło, dodaję cukier, mak i rodzynki. Palnik 8/14. Gotuję mieszając 10min. Odstawiam do przestygnięcia 10min. Dodaję białko i mieszam.

Odstawiam do ostygnięcia.

}

czas 60 - 90min{

Wyrośnięte ciasto wykładam na deską i rozciągam w prostokąt 35×25 cm.

Na ciasto wykładam równomiernie mak.

Zwijam rulon i wkładam do formy.

Przykrywam i odstawiam na 20min.

Rozgrzewam piekarnik do 180°C.

}

czas 90 - 140min{

Smaruję ciasto rozbełtanym białkiem.

Wkładam formę do piekarnika na 40min.

Wyłączam piekarnik i uchylam drzwiczki – 10min.

Wyjmuję ciasto na kratkę do wystygnięcia.

}

Kategorie: , ,

Dodaj komentarz