Drożdżówki wytrawne

Drożdżówki wytrawne

Cebularze, z pieczarkami, inne. 24szt.

Składniki:

  • ciasto drożdżowe wytrawne
  • opcja cebularz:
    • cebula = 2szt. = 300g
    • mak niebieski = 3 łyżki = 40g
    • olej = 1 łyżka
    • sól = 1/2 łyżeczki = 2g
  • opcja pieczarki:
    • pieczarki = 500g
    • cebula = 1 szt. = 150g
    • żółty ser (parmezan) = 50g
    • masło = 30g
    • sól = 1/2 łyżeczk1 = 2g
    • pieprz = 2g

Instrukcja:

czas 0 - 60min {

Przygotowuję ciasto według przepisu bazowego.

}

czas 20 - 60min {

opcja cebularz 10min {

Kroję cebulę w grubą kostkę 1cm. 

Cebulę wsypuję do miski, dodaję mak, olej i sól. Mieszam.

}

opcja pieczarki 30min {

Cebulę kroję w drobną kostkę. 

Rozgrzewam masło na patelni. Palnik na 9/14. Dodaję cebulę. Smażę na lekko złoty kolor.

Pieczarki myję i kroję w cienkie półplasterki. Wsypuję na patelnię. Dodaję sól i pieprz. Od czasu do czasu mieszam, aż płyn odparuje. 

Wyłączam palnik i czekam aż pieczarki ostygną. Mieszam z serem.

}

}

czas 60 - 100min {

Dzielę ciasto na 12 części. Formuję kule. Przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia na 20min.

Pokrywką od słoika, o średnicy 8cm, mocno dociskam środek kuli aby powstało wgłębienie. Powtarzam dla pozostałych kul.

We wgłębienia nakładam nadzienie. 

Rozgrzewam piekarnik, termoobieg 180°C.

}

czas 100 - 120min {

Brzegi bułek smaruję rozbełtanym białkiem.

Wkładam bułki do rozgrzanego piekarnika na 20min.

Upieczone wyjmuję na kratkę.

}

Kategorie: , , ,

Dodaj komentarz