Czerwone curry z kurczakiem

Czerwone curry z kurczakiem

Wersja gdzieś między Tajlandią, a Indiami ;). 8 porcji.

Składniki:

  • udka z kurczaka bez kości = 1000g
  • cebula = 2szt. = 300g
  • marchewka = 200g
  • papryka czerwona = 1szt. = 250g
  • papryka zielona = 1szt. = 250g
  • pomidory = 1500g
  • pieczarki = 250g
  • czosnek = 6 ząbków = 30g
  • imbir = 40g
  • chilli = 4szt. = 50g
  • przyprawa curry = 2 łyżeczki
  • trawa cytrynowa (opcjonalnie)
  • świeża kolendra
  • limonka = 1szt.
  • mleko kokosowe = 1 puszka = 400g
  • olej ryżowy = 4 łyżki
  • sól = 2 łyżeczki = 8g
  • pieprz = 1/2 łyżeczki = 3g
  • sos sojowy

Instrukcja:

czas 0 - 80min {

Kroję kurczaka w kostkę 2cm. Przekładam do miski, doprawiam solą i pieprzem.

Obieram i kroję warzywa. Cebulę w grubą kostkę 1cm. Marchewkę w słupki. Paprykę w kostkę 3cm. Czosnek w cienkie plasterki. Imbir ścieram na tarce o drobnych oczkach.

W garnku 1l gotuję wodę i parzę pomidory przez 10s. Obieram pomidory ze skórki.

Rozgrzewam olej ryżowy na patelni. Palnik 11/14. Smażę partiami kurczaka na złoty kolor.

W garnki 4l rozgrzewam olej, smażę cebulę i czosnek aż cebula się zeszkli. Dodaję marchewkę, smażę 5min czasem mieszając. Palnik 10/14.

Do garnka dodaję przyprawę curry, imbir, dwie łyżki mleka kokosowego, trawę cytrynową, mieszam minutę. Dodaję usmażonego kurczaka, paprykę, pieczarki i pomidory. Wlewam większość mleka kokosowego, zostawiam 3 łyżki. Czekam aż się zagotuje. Zmniejszam moc palnika do 3/14.

Gotuję 20min.

Ścieram skórkę z limonki na tarce o drobnych oczkach, wyciskam sok z jednej połówki. Dodaję do garnka.

Gotuję 10min.

Doprawiam sosem sojowym jeżeli jest mało słone.

}

UAT {

Wlewam curry do miski. Polewam łyżeczką mleka kokosowego. Przybieram świeżą kolendrą. Skrapiam sokiem z limonki.

}

Kategorie: ,

Dodaj komentarz