Ciasto drożdżowe wytrawne – baza

Ciasto drożdżowe wytrawne – baza

Przepis bazowy. Podstawa do bułek z wytrawnym nadzieniem,

Składniki:

  • mąka = 500g
  • cukier = 20g
  • mleko = 250ml
  • żółtko jajka = 1szt.
  • drożdże świeże = 30g
  • masło = 100g
  • sól = 2g

Instrukcja:

czas 0 - 60min{

Drożdże i 20g cukru dodaję do garnka 1l. Rozcieram aż będą płynne. 

Dodaje 50ml mleka. Podgrzewam na kuchence indukcyjnej przez 1min. Palnik na 5/14. Zostawiam na 5min.

Do miski rozbijam jajko.

Do misy robota przekładam żółtko. 

Dodaję wyrośnięte drożdże (konsystencja galaretki), mąkę, sól. 

Do garnka 1l dodaję pokrojone w cienkie plasterki masło i rozpuszczam na kuchence. Palnik 5/14. Następnie chłodzę wstawiając garnek do miski z zimną wodą.

Wyrabiam ciasto w robocie przez 2min. Następnie wyrabiam przez kolejne 8min powoli dodając roztopione masło.

Wyjmuję ciasto na deskę i wyrabiam krótko formując kulę. 

Przekładam do miski, przykrywam szczelnie. Zostawiam do podwojenia objętości 40-60min.

}

Kategorie: , ,

Dodaj komentarz