Przepis bazowy. Podstawa do bułek z wytrawnym nadzieniem,
Składniki:
- mąka = 500g
- cukier = 20g
- mleko = 250ml
- żółtko jajka = 1szt.
- drożdże świeże = 30g
- masło = 100g
- sól = 2g
Instrukcja:
czas 0 - 60min{
Drożdże i 20g cukru dodaję do garnka 1l. Rozcieram aż będą płynne.
Dodaje 50ml mleka. Podgrzewam na kuchence indukcyjnej przez 1min. Palnik na 5/14. Zostawiam na 5min.
Do miski rozbijam jajko.
Do misy robota przekładam żółtko.
Dodaję wyrośnięte drożdże (konsystencja galaretki), mąkę, sól.
Do garnka 1l dodaję pokrojone w cienkie plasterki masło i rozpuszczam na kuchence. Palnik 5/14. Następnie chłodzę wstawiając garnek do miski z zimną wodą.
Wyrabiam ciasto w robocie przez 2min. Następnie wyrabiam przez kolejne 8min powoli dodając roztopione masło.
Wyjmuję ciasto na deskę i wyrabiam krótko formując kulę.
Przekładam do miski, przykrywam szczelnie. Zostawiam do podwojenia objętości 40-60min.
}