Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

Chleb mieszany z mąki żytniej i pszennej.

Forma 35x12x8 cm.

Składniki:

zaczyn:

  • zakwas żytni = 50g
  • mąka żytnia chlebowa typ 720 = 100g
  • woda = 100g

ciasto:

  • mąka żytnia chlebowa typ 720 = 500g
  • mąka pszenna chlebowa typ 750 = 100g
  • woda = 400g
  • sól = 8g
  • słonecznik łuskany = 100g
  • pestki dyni łuskane = 50g
  • siemię lniane = 50g
  • miód = 1 łyżka = 50g
  • opcjonalnie:
    • żurawina suszona = 100g
    • śliwki suszone = 100g

do posypania formy:

  • mąka żytnia typ 2000
  • otręby

Instrukcja:

czas -12godz - 0min {

Wieczorem, dzień przed pieczeniem, przygotowuję zaczyn. Do miski 1l dodaję łyżkę zakwasu, wlewam wodę, mieszam. Dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Przykrywam i zostawiam na noc.

}

czas 0 - 30min {

Przekładam gotowy zaczyn do miski 3l. Dodaję 300g wody, mieszam. 

Podgrzewam 100g wody. Do kubka dodaję miód, wlewam podgrzaną wodę i rozpuszczam miód. Dodaję sól i mieszam żeby się rozpuściła. 

Do miski z zaczynem wsypuję mąkę i wlewam wodę z miodem i solą. Mieszam do połączenia składników. Wsypuję ziarna i opcjonalnie żurawinę lub pokrojone śliwki. Mieszam.

Formę do pieczenia smaruję olejem i obsypuję mąką lub otrębami. Przekładam ciasto do formy. Łyżkę zanurzam w wodzie i wygładzam powierzchnię ciasta.

}

czas 30min - 5godz {

Przykrywam formę ściereczką, wkładam do piekarnika, ustawiam temperaturę na 40°C, jak piekarnik się rozgrzeje, wyłączam. Zostawiam na 90min.

Sprawdzam czy ciasto wyrosło, włączam piekarnik na 10min temp 40°C. Zostawiam na 90min.

Sprawdzam czy ciasto wyrosło, włączam piekarnik na 10min temp 40°C. Zostawiam na 60min.

Wyrastanie trwa u mnie 4-5 godzin.
}

 

czas 5 - 6godz {

Wyjmuję ciasto z piekarnika. Ustawiam temp 220°C termoobieg. Jak piekarnik się nagrzeje, wkładam ciasto. 

Po 15min zmniejszam temp do 200°C i wyłączam termoobieg.

Po 15min wyjmuję ciasto z piekarnika, ostrożnie wyjmuję z formy, może być przyklejone, wtedy pomagam sobie nożem.

Chleb już bez formy wkładam do piekarnika temp 180°C na kolejne 20min.

Wyjmuję chleb z piekarnika i studzę na kratce.

}

Kategorie: ,

Dodaj komentarz