Chleb mieszany z mąki żytniej i pszennej.
Forma 35x12x8 cm.
Składniki:
zaczyn:
- zakwas żytni = 50g
- mąka żytnia chlebowa typ 720 = 100g
- woda = 100g
ciasto:
- mąka żytnia chlebowa typ 720 = 500g
- mąka pszenna chlebowa typ 750 = 100g
- woda = 400g
- sól = 8g
- słonecznik łuskany = 100g
- pestki dyni łuskane = 50g
- siemię lniane = 50g
- miód = 1 łyżka = 50g
- opcjonalnie:
- żurawina suszona = 100g
- śliwki suszone = 100g
do posypania formy:
- mąka żytnia typ 2000
- otręby
Instrukcja:
czas -12godz - 0min {
Wieczorem, dzień przed pieczeniem, przygotowuję zaczyn. Do miski 1l dodaję łyżkę zakwasu, wlewam wodę, mieszam. Dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Przykrywam i zostawiam na noc.
}
czas 0 - 30min {
Przekładam gotowy zaczyn do miski 3l. Dodaję 300g wody, mieszam.
Podgrzewam 100g wody. Do kubka dodaję miód, wlewam podgrzaną wodę i rozpuszczam miód. Dodaję sól i mieszam żeby się rozpuściła.
Do miski z zaczynem wsypuję mąkę i wlewam wodę z miodem i solą. Mieszam do połączenia składników. Wsypuję ziarna i opcjonalnie żurawinę lub pokrojone śliwki. Mieszam.
Formę do pieczenia smaruję olejem i obsypuję mąką lub otrębami. Przekładam ciasto do formy. Łyżkę zanurzam w wodzie i wygładzam powierzchnię ciasta.
}
czas 30min - 5godz {
Przykrywam formę ściereczką, wkładam do piekarnika, ustawiam temperaturę na 40°C, jak piekarnik się rozgrzeje, wyłączam. Zostawiam na 90min.
Sprawdzam czy ciasto wyrosło, włączam piekarnik na 10min temp 40°C. Zostawiam na 90min.
Sprawdzam czy ciasto wyrosło, włączam piekarnik na 10min temp 40°C. Zostawiam na 60min.
}
czas 5 - 6godz {
Wyjmuję ciasto z piekarnika. Ustawiam temp 220°C termoobieg. Jak piekarnik się nagrzeje, wkładam ciasto.
Po 15min zmniejszam temp do 200°C i wyłączam termoobieg.
Po 15min wyjmuję ciasto z piekarnika, ostrożnie wyjmuję z formy, może być przyklejone, wtedy pomagam sobie nożem.
Chleb już bez formy wkładam do piekarnika temp 180°C na kolejne 20min.
Wyjmuję chleb z piekarnika i studzę na kratce.
}