Bułki są najlepsze z jabłkami lub budyniem i jagodami. 24szt.
Składniki:
- ciasto drożdżowe
- kruszonka
- opcje:
- smażone jabłka
- budyń:
- mleko = 400ml
- budyń waniliowy bez cukru = 1 opakowanie
- cukier = 20g
- jagody = 200g
Instrukcja:
czas 0 - 60min {
Przygotowuję ciasto według przepisu bazowego.
opcja budyń {
Opakowanie budyniu wsypuję do kubka, dodaję cukier i 40ml mleka. Mieszam żeby nie było grudek.
Do garnka 1l wlewam pozostałe mleko, podgrzewam do zagotowania, mieszając żeby się nie przypaliło. Palnik 8/14.
Do gorącego mleka wlewam budyń z kubka, ciągle mieszając gotuję 2min.
Przykrywam folią spożywczą, żeby nie było korzucha i odstawiam do ostygnięcia.
}
}
czas 60 - 100min {
Dzielę ciasto na 12 części. Formuję kule. Przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia na 20min.
Pokrywką od słoika, o średnicy 8cm, mocno dociskam środek kuli aby powstało wgłębienie. Powtarzam dla pozostałych kul.
We wgłębienia nakładam nadzienie.
Rozgrzewam piekarnik, termoobieg 180°C.
}
czas 100 - 120min {
Brzegi smaruję rozbełtanym białkiem i posypuję kruszonką.
Upieczone wyjmuję na kratkę.
}