Bulion

Bulion

Podstawa wielu przepisów. Przede wszystkim pyszna zupa.

Składniki:

  • wołowina (goleń lub szponder) = 500g
  • kurczak (skrzydełka, udka lub porcja rosołowa) = 500g
  • marchewka = 500g
  • pietruszka = 300g
  • seler = 300g
  • por = 300g
  • cebula = 1szt. = 150g
  • ziele angielskie = 4szt.
  • liście laurowe = 1szt.
  • pieprz w ziarnach = 1 łyżeczka = 3g
  • sól = 2 łyżeczki = 8g
  • opcjonalnie: suszony grzyb lub pół pomidora lub 4x4cm skórki z sera dojrzewającego typu parmezan
  • do podania na osobę:
    • natka pietruszki = 3g
    • lubczyk = 2g
    • szczypiorek = 2g
    • sos sojowy jasny = 2g
    • świeżo zmielony pieprz = 1g

Instrukcja:

czas 0-40min {

Do garnka 4l wlewam 2l wody.

Rozgrzewam patelnię, palnik na 11.

Smażę wołowinę na mocno brązowo, może się przypalić.

Obieram i kroję warzywa. 

Przekładam wołowinę do garnka, ustawiam palnik pod garnkiem na 14. Jak zacznie wrzeć ustawiam palnik na 3. 

Smażę kurczaka aż będzie mocno brązowy. Przekładam do miski.

Smażę cebulę i warzywa aż się przypalą. Przekładam do miski.

}

czas 40-80min {

Zawartość miski przekładam do garnka z wołowiną.

Dodaję ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, opcjonalnie grzyb, ser lub pomidor.

Dolewam wodę do wysokości 2cm poniżej górnej krawędzi.

Zwiększam moc palnika do 14, jak się zagotuje wracam do 3. Przykrywam i gotuję 50min. 

}

czas 80-90min {

Wstawiam wodę ma makaron w garnku 2l. Palnik na 14. 

Wsypuję 4g soli. 

Wsypuję makaron. Gotuję minutę krócej niż czas podany na opakowaniu.

Odcedzam makaron.

UAT:

Nakładam makaron do miski.

Nalewam bulion do miski. 

Siekam zioła: natkę pietruszki, lubczyk, szczypiorek. Posypuję bulion. 

Doprawiam sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem.

Kategorie: ,

Dodaj komentarz