Jeden z pomysłów na mięso z bulionu. Najlepsze odsmażane.
Składniki:
- Ciasto:
- mąka = 500g
- wrzątek = 300g
- Farsz:
- wołowina = 500g
- kurczak = 500g
- marchewka = 150g
- pietruszka = 150g
- seler = 150g
- smażona cebula = 150g
- pieprz
Instrukcja:
czas 0 - 20min{
Mielę składniki farszu. Próbuję i ewentualnie dodaję sól, ostrożnie, bo składniki są ze słonego bulionu. Dodaję pieprz. Mieszam.
}
czas 20 - 60min{
Do miski wsypuję mąkę. Dodaję sól. Wlewam gorącą wodą ciągle mieszając.
Wyrabiam w robocie 10min. Obroty na 2.
Dzielę ciasto na 3 części.
Jedną część rozwałkowuję, pozostałe trzymam pod przykryciem.
Wycinam kółka lub kwadraty.
Żona nakłada farsz i robi piękną falbankę 😉
}
UAT:
Opcje:
Odsmażam na patelni na kaczym smalcu, posypuję szczypiorkiem.
Dodaję do bulionu zamiast makaronu.
Dodaję do barszczu czerwonego.