Zakwas żytni
Zakwas do wypieku chleba, ale również do żuru. Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 = 250g woda = 250g Instrukcja: czas 1 dzień{ Do słoika 1l wsypuję 50g mąki, wlewam […]
Zakwas do wypieku chleba, ale również do żuru. Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 = 250g woda = 250g Instrukcja: czas 1 dzień{ Do słoika 1l wsypuję 50g mąki, wlewam […]
Chleb mieszany z mąki żytniej i pszennej. Forma 35x12x8 cm. Składniki: zaczyn: zakwas żytni = 50g mąka żytnia chlebowa typ 720 = 100g woda = 100g ciasto: mąka żytnia chlebowa […]
Idealny do makaronu, pizzy. Również jako baza do zupy pomidorowej. Składniki: baza: cebula mała = 70g czosnek = 1 ząbek = 8g pomidory = 1 puszka = 400g oliwa z […]
Przepis bazowy 2:1:1. Na porcję ciasta lub drożdżówek wystarczy 40g:20g:20g. Składniki: mąka = 100g masło = 50g cukier = 50g Instrukcja: Dodaję do miski mąkę i cukier. Mieszam krótko. Dodaję […]
Wersja gdzieś między Tajlandią, a Indiami ;). 8 porcji. Składniki: udka z kurczaka bez kości = 1000g cebula = 2szt. = 300g marchewka = 200g papryka czerwona = 1szt. = […]