Pomysł na mięso z bulionu. 24szt.
Składniki:
- ciasto drożdżowe wytrawne
- Farsz:
- wołowina = 500g
- kurczak = 500g
- marchewka = 150g
- pietruszka = 150g
- seler = 150g
- smażona cebula = 150g
- pieprz
Instrukcja:
czas 0 - 60min {
Przygotowuję ciasto drożdżowe z przepisu bazowego.
}
czas 20 - 60min {
Mielę składniki farszu. Próbuję i ewentualnie dodaję sól, ostrożnie, bo składniki są ze słonego bulionu. Dodaję pieprz. Mieszam.
}
czas 60 - 90min {
Wyrośnięte ciasto wykładam na deską i rozciągam w prostokąt 35×25 cm.
Kroję wzdłóż na pół.
Na środek każdego prostokąta wykładam równomiernie mięso.
Zwijam rulony i kroję każdy na 12 części.
Przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia na 20min.
Rozgrzewam piekarnik do 180°C.
}
czas 90 - 120min {
Smaruję rozbełtanym białkiem.
Wkładam blachę do piekarnika na 20min.
Upieczone wyjmuję na kratkę.
}