Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Pomysł na mięso z bulionu. 24szt.

Składniki:

  • ciasto drożdżowe wytrawne
  • Farsz:
    • wołowina = 500g
    • kurczak = 500g
    • marchewka = 150g
    • pietruszka = 150g
    • seler = 150g
    • smażona cebula = 150g
    • pieprz

Instrukcja:

czas 0 - 60min {

Przygotowuję ciasto drożdżowe z przepisu bazowego.

}

czas 20 - 60min {

Mielę składniki farszu. Próbuję i ewentualnie dodaję sól, ostrożnie, bo składniki są ze słonego bulionu. Dodaję pieprz. Mieszam.

}

czas 60 - 90min {

Wyrośnięte ciasto wykładam na deską i rozciągam w prostokąt 35×25 cm.

Kroję wzdłóż na pół. 

Na środek każdego prostokąta wykładam równomiernie mięso.

Zwijam rulony i kroję każdy na 12 części.

Przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia na 20min.

Rozgrzewam piekarnik do 180°C.

}

czas 90 - 120min {

Smaruję rozbełtanym białkiem.

Wkładam blachę do piekarnika na 20min.

Upieczone wyjmuję na kratkę.

}

Kategorie: , ,

Dodaj komentarz