Cebularze, z pieczarkami, inne. 24szt.
Składniki:
- ciasto drożdżowe wytrawne
- opcja cebularz:
- cebula = 2szt. = 300g
- mak niebieski = 3 łyżki = 40g
- olej = 1 łyżka
- sól = 1/2 łyżeczki = 2g
- opcja pieczarki:
- pieczarki = 500g
- cebula = 1 szt. = 150g
- żółty ser (parmezan) = 50g
- masło = 30g
- sól = 1/2 łyżeczk1 = 2g
- pieprz = 2g
Instrukcja:
czas 0 - 60min {
Przygotowuję ciasto według przepisu bazowego.
czas 20 - 60min {
opcja cebularz 10min {
Kroję cebulę w grubą kostkę 1cm.
Cebulę wsypuję do miski, dodaję mak, olej i sól. Mieszam.
}
opcja pieczarki 30min {
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Rozgrzewam masło na patelni. Palnik na 9/14. Dodaję cebulę. Smażę na lekko złoty kolor.
Pieczarki myję i kroję w cienkie półplasterki. Wsypuję na patelnię. Dodaję sól i pieprz. Od czasu do czasu mieszam, aż płyn odparuje.
Wyłączam palnik i czekam aż pieczarki ostygną. Mieszam z serem.
}
}
czas 60 - 100min {
Dzielę ciasto na 12 części. Formuję kule. Przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia na 20min.
Pokrywką od słoika, o średnicy 8cm, mocno dociskam środek kuli aby powstało wgłębienie. Powtarzam dla pozostałych kul.
We wgłębienia nakładam nadzienie.
Rozgrzewam piekarnik, termoobieg 180°C.
}
czas 100 - 120min {
Brzegi bułek smaruję rozbełtanym białkiem.
Wkładam bułki do rozgrzanego piekarnika na 20min.
Upieczone wyjmuję na kratkę.
}