Pączki. Dobre nie tylko w czwartki 😉
Składniki:
- Ciasto drożdżowe
- dżem = 200g
- olej rzepakowy = 1l
- lukier:
- cukier puder = 80g
- sok z cytrynu lub woda = 2 łyżeczki
Instrukcja:
czas 0 - 60min {
Przygotowuję ciasto według przepisu bazowego.
}
czas 60 - 120min {
Dzielę ciasto na 12 części. Formuję kule. Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia 20min.
Rozgrzewam olej w garnku 2l do temperatury 180°C.
Przygotowuję lukier – rozcieram w misce cukier z sokiem z cytryny, aż cukier się rozpuści.
Wkładam ostrożnie kule ciasta na olej, smażę 2min, obracam, smażę 2min. Wyjmuję na kratkę.
Dżem przekładam do szprycy, wbijam końcówkę w pączek i wciskam dżem.
Zanurzam pączek do połowy w misce z lukrem. Odkładam na kratkę.
}