Pączki

Pączki

Pączki. Dobre nie tylko w czwartki 😉

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe
  • dżem = 200g
  • olej rzepakowy = 1l
  • lukier:
    • cukier puder = 80g
    • sok z cytrynu lub woda = 2 łyżeczki

Instrukcja:

czas 0 - 60min {

Przygotowuję ciasto według przepisu bazowego.

}

czas 60 - 120min {

Dzielę ciasto na 12 części. Formuję kule. Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia 20min.

Rozgrzewam olej w garnku 2l do temperatury 180°C.

Przygotowuję lukier – rozcieram w misce cukier z sokiem z cytryny, aż cukier się rozpuści.

Wkładam ostrożnie kule ciasta na olej, smażę 2min, obracam, smażę 2min. Wyjmuję na kratkę.

Dżem przekładam do szprycy, wbijam końcówkę w pączek i wciskam dżem.

Zanurzam pączek do połowy w misce z lukrem. Odkładam na kratkę.

}

Kategorie: , ,

Dodaj komentarz