Sernik

Sernik

Pieczony w niskiej temperaturze, śnieżnobiały i kremowy. Opcja zebra.

Średnica formy 28cm.

Składniki:

  • ser biały zmielony = 1kg
  • jaja = 7szt.
  • cukier = 100g
  • budyń waniliowy bez cukru = 1 opakowanie
  • masło = 100g
  • śmietanka 30% = 100g
  • czekolada biała = 1 tabliczka = 90g
  • opcja biała:
    • czekolada biała = 1 tabliczka = 90g
    • owoce (opcjonalnie) = jeżyny, czerwona porzeczka
  • opcja zebra:
    • czekolada gorzka 80% = 1 tabliczka = 90g

Instrukcja:

czas 0 - 30min {

Do miski 1 wbijam jajka. Żółtka przekładam do miski 2. 

Białka wlewam do misy robota. Ubijam na pianę. Przekładam do miski 1.

Do misy robota dodaję masło i cukier. Ucieram. Dodaję po jednym żółtku cały czas ucierając.

Do garnka 1l dodaję 50ml śmietanki i połamaną białą czekoladę. Rozpuszczam na kuchence cały czas mieszając, palnik 5/14.

Do misy robota dodaję stopniowo ser i budyń cały czas mieszając.

Do misy robota dodaję stopniowo pianę z białek cały czas mieszając.

opcja biała {

Do misy robota dodaję rozpuszczoną czekoladę. Mieszam.

}

opcja zebra {

Do garnka 1l dodaję 50ml śmietanki i połamaną gorzką czekoladę. Rozpuszczam na kuchence cały czas mieszając, palnik 5/14.

1/3 ciasta przekładam do miski 1. Dodaję rozpuszczoną gorzką czekoladę. Mieszam.

Do misy robota dodaję rozpuszczoną białą czekoladę. Mieszam.

}

czas 30 - 140min {

Rozgrzewam piekarnik 180°C grzałka góra/dół.

opcja biała {

Przelewam ciasto do formy. 

}

opcja zebra {

Przelewam do formy 6 łyżek białej masy. Przelewam do formy 3 łyżki czarnej masy. Kontynuuję do końca ciasta.

}

Wkładam formę do nagrzanego piekarnika na 15 min.

Zmniejszam temperaturę do 110°C. Piekę kolejne 90min.

}

czas 140 - kolejny dzień {

Wyłączam piekarnik, czekam aż temperatura spadnie do 60°C. Otwieram drzwiczki i chłodzę ciasto do temperatury pokojowej.

Wkładam ciasto na noc do lodówki.

opcja biała {

Do garnka 1l dodaję 50ml śmietanki i połamaną białą czekoladę. Rozpuszczam na kuchence cały czas mieszając, palnik 5/14.

Studzę i polewam ciasto.

Ciasto przybieram owocami.

}

}

Kategorie: ,

Dodaj komentarz