Drożdżówki ze słodkim nadzieniem

Drożdżówki ze słodkim nadzieniem

Bułki są najlepsze z jabłkami lub budyniem i jagodami. 24szt.

Składniki:

  • ciasto drożdżowe
  • kruszonka
  • opcje:
    • smażone jabłka
    • budyń:
      • mleko = 400ml
      • budyń waniliowy bez cukru = 1 opakowanie
      • cukier = 20g
      • jagody = 200g

Instrukcja:

czas 0 - 60min {

Przygotowuję ciasto według przepisu bazowego.

opcja budyń {

Opakowanie budyniu wsypuję do kubka, dodaję cukier i 40ml mleka. Mieszam żeby nie było grudek.

Do garnka 1l wlewam pozostałe mleko, podgrzewam do zagotowania, mieszając żeby się nie przypaliło. Palnik 8/14. 

Do gorącego mleka wlewam budyń z kubka, ciągle mieszając gotuję 2min.

Przykrywam folią spożywczą, żeby nie było korzucha i odstawiam do ostygnięcia.

}

}

czas 60 - 100min {

Dzielę ciasto na 12 części. Formuję kule. Przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia na 20min.

Pokrywką od słoika, o średnicy 8cm, mocno dociskam środek kuli aby powstało wgłębienie. Powtarzam dla pozostałych kul.

We wgłębienia nakładam nadzienie. 

Rozgrzewam piekarnik, termoobieg 180°C.

}

czas 100 - 120min {

Brzegi smaruję rozbełtanym białkiem i posypuję kruszonką.

Wkładam bułki do rozgrzanego piekarnika na 20min.

Upieczone wyjmuję na kratkę.

}

Kategorie: , ,

Dodaj komentarz