Przepis bazowy. Podstawa do bułek, rogalików lub po prostu ciasta drożdżowego.
Składniki:
- mąka = 500g
- cukier = 70g
- cukier waniliowy = 30g
- mleko = 250ml
- żółtka jajek = 3szt.
- drożdże świeże = 30g
- masło = 100g
- sól = 2g
Instrukcja:
czas 0 - 60min{
Drożdże i 30g cukru waniliowego dodaję do garnka 1l. Rozcieram aż będą płynne.
Dodaje 50ml mleka. Podgrzewam na kuchence indukcyjnej przez 1min. Palnik na 5/14.
Do miski rozbijam 3 jajka.
Do misy robota przekładam 3 żółtka. Dodaję 70g cukru. Ucieram 5min.
Do żółtek z cukrem dodaję wyrośnięte drożdże (konsystencja galaretki), mąkę, sól, pozostałe mleko.
Do garnka 1l dodaję pokrojone w cienkie plasterki masło i rozpuszczam na kuchence. Palnik 5/14. Następnie chłodzę wstawiając garnek do miski z zimną wodą.
Wyrabiam ciasto w robocie przez 2min. Następnie wyrabiam przez kolejne 8min powoli dodając roztopione masło.
Wyjmuję ciasto na deskę i wyrabiam krótko formując kulę.
Przekładam do miski, przykrywam szczelnie. Zostawiam do podwojenia objętości 40-60min.
}